Egyptische lampen

Mijn ouders hebben een modern interieur. De vormen zijn strak en industrieel, de materialen glad en hard. Ik ben iemand die er veel behoefte aan heeft om om me heen mooie, handgemaakte ambachtelijke dingen te zien. Voor mij zijn dat de dingen die écht zijn, die ertoe doen. Nu ik er zo over nadenk geldt dit zelfs voor mijn stijl in de keuken. Ik houd van natuurlijke producten. Ik weiger in de winter tomaten te eten en vind niets zo lekker als kaas van een koe die ik ken.

Maar ik dwaal af. Ik houd dus van een natuurlijk en warm interieur. Mijn ouders waren dit jaar veel jaren getrouwd, en een mooi cadeau was op zijn plaats. Natuurlijk wilde ik iets geven wat bij hun smaak aansluit, maar ik kon me er ook absoluut niet toe zetten om iets aan te schaffen wat ik lelijk vind. Ik dacht eigenlijk dat het een moeilijke situatie zou worden, en had opgezien tegen het moment dat ik dat cadeau in huis moest gaan halen. Toen de tijd dichtbij kwam bedacht ik me dat het belangrijkste toch was dat zij het zelf mooi vinden, dus begon ik me materialen en vormen voor de geest te halen die ik bij hen veel zie.

Strakke vormen, dat was duidelijk, en qua materiaal, inderdaad, ze hebben veel metalen lampen en accessoires, en ook is dit vaak zichtbaar verwerkt in hun meubels. Strak en metaal, denk na… Uiteraard. Het kan zó voor de hand liggend zijn! Een Egyptische lamp. Het leuke aan deze lampen is dat de ambachtslieden die deze lampen produceren ook met hun tijd meegaan. Ze houden het niet bij de geijkte ronde of eivormen, maar gaan steeds meer moderne en industriële vormen maken. En zo trof ik een fantastische lamp voor mijn ouders aan (echt een aanrader: http://www.ghalia.nl/vloer-Egyptische-Lampen). Het was een lamp die de vorm heeft van een omgekeerde kruik. De Egyptische filigrain lampen danken hun charme aan de perforaties die zowel het licht doorlaten als een uitgekiend patroon op de wanden werpen. Ik wist wel dat ik mijn ouders niet moest verrassen met krullerige tierlantijnen en golvende natuurlijke patronen. Mijn uitverkoren lamp was versierd met een patroon van kleine perforaties dat precies bij hun smaak past. De omgekeerde kruik had een eenvoudig cilindrisch patroon dat donkere cirkels laat zien.

Toch was het spannend om hen dit handgemaakte product aan te bieden. Maar hun blik sprak boekdelen toen ze de Egyptische lamp uitpakten en meteen installeerden. Het was een groot succes, en de lamp met zijn strakke lijnen past exact bij de rest van hun inrichting.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *